Wijn- en Drankengalerij De Vidts


150 jaar ervaring en persoonlijke service

Met niet minder dan 150 jaar ervaring is Wijn- en Drankengalerij De Vidts in Sint-Niklaas zondermeer een unicum in Vlaanderen. Ze zijn zeldzaam: de handelszaken met bijna anderhalve eeuw bestaansrecht die alle horecatendensen, nieuwe ontwikkelingen, economische revoluties en –vooral- de globalisering overleefd hebben. Met Sophie Piron & dochter Stephanie zijn ze ondertussen al 25 jaar aan het roer en heeft de specialisatie zich nog verder doorgezet.

De kiem van Wijn- en Drankengalerij De Vidts ligt aan de Sint-Niklase Grote Markt van Sint-Niklaas. We spreken over het gezegende jaren 1872 en België was nog maar pas veertig jaar onafhankelijk. Waar nu de Wase Boekhandel gevestigd is –van het H. Heymanplein was nog lang geen sprake- was een kleine drankenwinkel. Volgens historische bronnen was de eerste naam ‘De Blauwe Walvis’ maar niemand weet op wat die naam sloeg. Burgemeester Romain De Vidts werd later zaakvoerder en ook diens zoon en latere burgemeester Paul De Vidts bleef nauw betrokken bij de winkel. Ondertussen was het pand op de Grote Markt veel te klein geworden en in 1972 –ruim 50 jaar geleden- werd er verhuisd naar de huidige locatie, aan de overkant van het toen nog te bouwen koopcentrum.

Een bijkomende specialiteit werd het zelf bottelen van wijnen en whisky’s. Via een paar tussenstops kwam de zaak in 1997 in handen van  Werner Dullaert uit Sint-Gillis Waas. Samen met echtgenote Sophie bouwde hij de toenmalige drive-in De Vidts uit tot een vermaarde speciaalzaak die ook ver buiten de regionale grenzen een benijdenswaardige reputatie heeft. 15 jaar geleden kwam dochter Stephanie Van de Sompel full time in de zaak bij die tot op heden inspringt in op alle trends van het moment om steeds een mooi & beste aanbod te kunnen aanbieden. Zo werden de geschenkverpakkingen nog belangrijker en is de winkel elk eindejaar enorm gedecoreerd met kerst artikelen die tevens ook allemaal te koop zijn.

 

2500 m² flessengeluk

De drukke en ruim 2500 m2 grote speciaalzaak is overigens zoveel meer dan een louter verkooppunt. Hier wordt de klant nog persoonlijk wegwijs gemaakt in de snel ontwikkelende markt van wijnen en likeuren. Een bijkomende zekerheid bij De Vidts is dat alle wijnen volgens strenge criteria met elegantie, finesse en subtiliteit geselecteerd worden en rechtstreeks van het land van oorsprong naar Sint-Niklaas ingevoerd worden. Bij dat alles is een juiste prijs & kwaliteitsverhouding geven van primordiaal belang. De inhoud moet immers primeren op marketing en vormgeving. Ziedaar het credo van Sophie en Werner waar je steeds terecht kan voor een vrijblijvend woordje uitleg. Dat gebeurt heel persoonlijk en nooit opdringerig. Of je nu een fles van vijf euro of een dure topwijn op het oog hebt, steeds wordt er met evenveel passie en parate kennis advies gegeven. Elke dag zijn er vijf witte en vijf rode wijnen vrijblijvend te proeven. Het geeft aan hoe klantvriendelijk De Vidts werkt. In de showroom is ook een smaakvol ingericht whiskysalon ondergebracht waar men de meest bijzondere malts kan degusteren. In deze typische Schotse kamer is er vrijblijvend de mogelijkheid om verschillende bottelingen te proeven. Voeg bij dit alles nog de zowat 400 verschillende bieren, de ruime keuzes gin, rum, cava’s en champagnes plus de vele geschenkmanden (hier vindt men ook exclusief de streekgebonden Wase cadeaumanden) en de optelsom van dat alles is een lunapark van verrassende dranken, wijnen en likeuren.

“De leeuwerik mag mooi tierelieren. De nachtegaal prachtig slaan, Maar 't gezang van de flesch is nog fijner. Als de kurk er wordt afgedaan…” uit Plaisirs de la table